trygonometria
xyz12345: (cosx−sinx)(cosx+sinx)= 2(cosx−sinx)
czemu nie można tego podzielić przez (cosx−sinx)?
4 gru 18:34
ABC:
można podzielić tylko trzeba mieć na uwadze że gubisz rozwiązania
tak jak x2=x możesz podzielić przez x
i masz x=1 (a w pamięci że musisz sprawdzić czy 0 nie jest rozwiązaniem i jest)
4 gru 18:42
xyz12345: dziękuję
4 gru 18:45
Mila:
Nie, bo zgubisz rozwiązanie. Ponadto nie wolno dzielić przez zero.
(cosx−sinx)(cosx+sinx)= 2(cosx−sinx)⇔
(cosx−sinx)(cosx+sinx)− 2(cosx−sinx)=0
(cosx−sinx)*(cosx+sinx−2)=0⇔
(cosx−sinx)=0 lub (cosx+sinx−2)=0
i rozwiązujesz.
4 gru 18:45
xyz12345: a mam jeszcze pytanie do tego przykładu: cosx+ sinx= √22, mogę podnieść to obustronnie
do kwadratu i wyszłoby mi wtedy sin2x= −12, czy muszę mnożyć przez √22?
4 gru 19:00
ABC:
możesz podnieść do kwadratu ale to też nie jest przekształcenie równoważne , mogą się pojawić
pierwiastki obce
na przykład x=1 ma jedno rozwiązanie
podnosisz do kwadratu x2=1 i masz obcy pierwiastek −1
4 gru 19:09
xyz12345: dobra, czyli bezpieczniej jest po prostu przemnożyć i zamienić ze wzorów, bardzo dziękuję
4 gru 19:11