Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 zachodzi:
Karol: 1+ 2 + 3+... + 2n = n(2n +1)
4 gru 17:15
. :
Lewa strona − − − ciąg arytmetyczny, a1 = 1, r = 1
Oblicz S2n
4 gru 17:27
Karol: nie rozumiem tego zadania
4 gru 17:51
ABC:
rób jak młody 6−latek , łącz w pary
1+2n=2n+1
2+(2n−1)=2n+1
3+(2n−2)=2n+1
....................
i par jest oczywiście n
4 gru 18:14
Mila:
1) c. a − a
1=1 , r=1
2n − liczba wyrazów w sumie
4 gru 18:17
Karol: i co dalej w takiej sytuacji
4 gru 18:18
ABC:
nic dalej , koniec dowodu
4 gru 18:26
Karol: a jak to będzie wyglądało indukcją matematyczną
4 gru 18:29
ABC:
po kiego grzyba takie proste rzeczy indukcją robić ? dostałeś 2 sposoby rozwiązania i
wydziwiasz,
trolling
4 gru 18:44
Karol: bo tak kazała matematyczka
4 gru 19:06
wredulus_pospolitus:
1. n = 1
L = 1 + 2 = 3 = 1*3 = 1*(2+1) = P
2. n = k
L = 1 + 2 + 3 + ... + 2k = k(2k+1)
3. n= k + 1
L = 1 + 2 + 3 + ... + 2k + 2k+1 + 2k+2 = // z (2) // = k(2k+1) + 2k+1 + 2k+2 =
= (2k+1)[k + 1] + 2k+2 = (2k+1)(k+1) + 2(k+1) = [(2k+1) + 2]*(k+1) = (k+1)*(2k+3) = P
c.n.w.
4 gru 20:07