matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zbadać, czy podane ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca
Fabian:
n
2
an=
n
2
+1
prosilbym aby ktos to zrobil krok po kroku bo nie rozumiem tego
4 gru 13:56
jc:
1/a
n
= (n
1
+1)/n
2
= 1 + 1/n
2
, ciąg malejący dlatego a
n
jest ciągiem rosnącym
4 gru 14:02