tożsamość trygonometryczna
aabbcdef: sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną
cos4x + sin4x = 1− sin22x
przekształciłem do takiej postaci ale nie wiem co dalej:
(cos2x + sin2x)2 − 2sin2xcos2x = 1− 4sin2xcos2x
4 gru 10:26
chichi:
4sin2(x)cos2x = [2sin(x)cos(x)]2 = sin2(2x)
4 gru 10:30
chichi:
tylko rzecz w tym jak nagle z 2 robi ci sie nagle 4
4 gru 10:33
aabbcdef: lewa strona:
cos4x + sin4x = (cos2x + sin2x)2 − 2 sin2xcos2 = 1− 2cos2xsin2x = 1− 12sin22x
więc: 1− 12sin22x = 1− sin22x
po podstawieniu π4 za x wychodzi mi 12 = 0 czyli sprzeczność, więc nie jest
tożsamością
teraz jest dobrze?
4 gru 11:01