Parametry matematyki wyższej
Drwalin matematyczny: Znajdź wartość parametru s dla którego równanie x
2+SX+5=0 ma dwa rozwiązania x1 i x2 takie że
2 ∊(x
1, x
2)
Moim zdaniem Δ>0 tak żeby były 2 a co do tego drugiego to
F(2)<0 i ... Nie wiem tym sposobem jak
To może (X1)<2 i x2 >2
Czyli iloczyn liczb x
1 −2 * x
2 −2 ujemny dobrze
3 gru 23:36
. :
Jedyny warunek jaki musi być spełniony to: f(2) < 0 gdzie f(x) = x2 + Sx + 5
To nam załatwi sprawę.
4 gru 01:58
Drwalin matematyczny: A ten drugi sposób też będzie ok mimo że dłuższy
4 gru 09:33
. :
Zapisanie (x1−2)*(x2−2) < 0 ma sens jednak wyznaczenie x1 i x2 bedzie kłopotliwe. Można
skorzystać ze wzorów Viete'a, wtedy (po wymnozeniu nawiasów i zastosowania Viete'a) dojdziesz
do nierówności która wcześniej zapisalem
4 gru 10:20
Mila:

x
2+sx+5=0
f(x)=x
2+sx+5
2∊(x
1,x
2)
parabola skierowana do góry, przykładowy wykres
Δ=s
2−20
(*) s<−2
√5 lub s>2
√5
i
....?
4 gru 18:39
. :
Milusinska − warunek na deltę jest całkowicie zbyteczny.
Jezeli f(2)<0 to wiemy że Δ>0 (bo tylko dla dwóch miejsc zerowych możliwe jest aby funkcja
przyjmowała wartości mniejsze od 0)
4 gru 18:45
Mila:
4 gru 18:53