dziedzina
wwarszawiak: okresl dziedzine funkcji
zapisalem jak probowalem robic. Prosze o pomoc w sprawdzeniu i czasem nie wiedzaielm jak
obliczyc

a) f(x) = log
10 (x+2) − log
10 (x−2)
(x+2)(x−2) >0
x∊ (−
∞; −2) U (2;
∞)
| | arcctg(log13x) | |
b) |
| |
| | x2 −2x −3 | |
mianownik x≠3 x≠−1
licznik
x>0
i tyle?
c)
√arctg 2x + π/2
nie mam pojecia jak to rozwiazac
d)
f(x) = (2
x −4
x)
0.5
√2x − 22x
2
x − 2
2x > 0
2
x > 2
2x
x>2x
x∊ (−
∞;0) U (2;
∞)
3 gru 18:51
6latek: a) jest żle
Okreslasz z wyjsciowego wzoru
x+2>0 i x−2>0
3 gru 18:56
6latek:
d)
No to wezmy np x=3
√2x−4x= √8−64=√−56 nie istnieje
Popraw dziedzine
3 gru 19:14
6latek:
taka mała uwaga
Pod pierwiastkiem stopnia parzystego ma byc ≥0 a nie >0
3 gru 19:26
Aruseq: Skąd z x>2x wziął się ten przedział? To będą po prostu x ujemne (po uwzględnieniu tego, że
powinno być ≥ będą niedodatnie)
3 gru 19:31
wwarszawiak: a) a czemu nie można wziąć z tej przekształconej funkcji skoro są sobie równe?
d) no wydawało mi się że 2x > 22x to x> 2x
3 gru 19:48
wwarszawiak: A już wiem d będzie (−∞ ; 0)
3 gru 20:04
wwarszawiak: A z tym b oraz c?
3 gru 20:06
6latek:
d)
x∊(−∞,0]
3 gru 20:24
Warszawiak : Tak tak przepraszam
3 gru 20:26
Warszawiak : A czy to b) było dobrze czy trzeba coś zmienić?
3 gru 20:37
Aruseq: | | π | |
b wydaje się okej. W c wystarczy skorzystać z tego, że arctg(x)>− |
| |
| | 2 | |
3 gru 20:38
Warszawiak : Mógłbyś rozjaśniać jak byś chciał zrobić to c?
3 gru 20:40
Aruseq: | | π | |
Dla każdego x prawdziwa jest nierówność arctg(x)>− |
| . Wobec czego zawsze prawdziwa jest |
| | 2 | |
| | π | |
również nierówność arctg(x)+ |
| >0. W szczególności dla x=2x |
| | 2 | |
3 gru 20:42
Warszawiak : Czyli dziedzina to liczby rzeczywiste?
3 gru 20:45
Aruseq: tak
3 gru 20:46
Warszawiak : To że arctgx > −π/2 to widzę z wykresu że dla R
Ale skąd wiedzieć że to będzie również prawda dla momentu gdy arctg(2x) ?
3 gru 20:51
Aruseq: Skoro jest prawdziwa dla R, to również dla 2x, gdyż 2x jest liczbą rzeczywistą dodatnią
3 gru 20:54
Warszawiak : No tak ale czy to nie jest tak że dla wszystkich argumentów tej funkcji a jak zapiszesz 2x to
wykres funkcji się zmienia?
3 gru 21:07
Aruseq: | | π | |
Wykres się zmienia, ale i tak funkcja nie przyjmuje wartości poniżej − |
| . |
| | 2 | |
Może łatwiejszym przykładem będzie sin(x), sin(4x), sin(x
2). Wykresy są inne, ale niezależnie
od argumentu zbiorem wartości sinusa będzie maksymalnie przedział [−1,1]
3 gru 21:14
Warszawiak : A no tak
3 gru 21:21