funkcja
markos: Niech g : R → R będzie określona następująco:
| | ⎧ | x + 1, dla x < 1 | |
| g(x) = | ⎨ | 3, dla x = 1, |
|
| | ⎩ | x2 + 2x + 1, dla x > 1. | |
Sprawdź, czy g jest różnowartościowa i wyznacz g
−1
Jest ktoś w stanie pomóc

?
3 gru 14:37
. :
A z czym konkretnie masz problem?
3 gru 14:41
markos: tzn sprawdzenie czy g jest różnowartościowa to chyba
x1 + 1=x2 + 1
dla 3 nie wiem
x12 + 2x1 + 1 = x22 + 2x2 + 1 są sobie chyba równe
a wyznaczyć funkcje odwrotną do x + 1 np. to x = y − 1
dla 3 funkcja odwrotna to chyba zamienia się z jedynką?
nie wiem jak to wszystko połączyć
3 gru 15:00
wredulus_pospolitus:
1. zapisz x
2 + 2x + 1 jako (x+1)
2
2. zauważ, że w swoich częściach są różnowartościowe i rosnące
3. ale czy lim
x−>1− g(x) ≤ g(1) ≤ lim
x−>1+ g(x)
3 gru 15:07
markos: nie za bardzo rozumiem jak wykonać dalszą część zadania
i to co napisałem czy coś z tego jest złe?
3 gru 15:13
markos: pomoze ktoś?
3 gru 16:31
jc:
y=x+1, x< 1, y< 3
y = 3, x=1
y = (x+1)2, x>1, y > 4
funkcja jest rosnąca, więc różnowartościowa, ale jest problem z odwróceniem:
nie wszystkie wartości są przyjmowane, np. y nie może być równe 3/2;
dlatego funkcji nie można odwrócić
3 gru 17:39
jc: 3/2 akurat mamy dla x=1/2
no, ale 2+1/2 = 5/2 nigdy nie uzyskamy
3 gru 17:55