prawo de morgana
adam: Wykaż że zbiory A = Df B=Dg spełniają prawa de Morgana dla zbiorów
gdzie
f(x) = √4− (0.5) I x2 −4x +2 I −4
g(x) = ln(1 + x2 −2 2x−1 )
A = (−∞;0) U (4; ∞)
B= (−3; 0.5) U (1; ∞)
czy dobrze zrobilem?
i ja mam te zbiory po prostu podstawic do tego
(AUB)' = A' ∩ B' i (A∩B)' = A' U B'
czy nie o to chodzi
2 gru 20:34
adam: czy nie tak
2 gru 22:29
adam : czy mógłby ktos podpowiedziec
3 gru 16:54
6latek:
A) pod pierwiastkiem ma byc ≥0
x∊(−∞,0>U<4,∞)
B) dobrze
tak o to chodzi . masz sprawdzic
3 gru 17:38
adam: czyli po prostu podstawic i ma wyjsc 1=1
3 gru 17:44