zmiana granicy
aszkelan: x−>
∞
znalazlem rozwiazanie gdzie zastepuja x = 1/t
dochodzac ze sin(t) / t = 1 ale zmienili granice z x−>
∞ na t −> 0 i nie rozumie dlaczego
2 gru 18:28
chichi:
a ile wynosi granica
x→+
∞
2 gru 18:58
aszkelan: 0
2 gru 19:00
aszkelan: a czemu ta granica sie tam zmienia
2 gru 19:22
wredulus_pospolitus:
x −>
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | |
robimy podstawienie: t = |
| więc skoro x−>∞ to t = |
| −> |
| = .... tak jest |
| | x | | x | | ∞ | |
=
0
dlatego zmieniono granicę z lim x−>
∞ na lim t−>0
2 gru 19:38
3 gru 14:52