granice
Werve: Stosując twierdzenie o ciągu monotonicznym i ograniczonym wykaż zbieżność tych ciągów:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1) an=(1+ |
| ) + (1+ |
| + ... + (1+ |
| ) |
| | 2 | | 22 | | 2n | |
2) an = 1 + 1/2 + 1/3 + ... + 1/n − ln(n)
2 gru 16:52
. :
I problem polega na?
2 gru 16:55
wredulus_pospolitus:
i czy aby na pewno tak wyglądają te ciągu

bo coś tutaj słabo to widzę aby pierwszy miał
szansę być ograniczony
2 gru 16:56
Werve: Przeprszam, w pierwszym zamiast + jest *
2 gru 17:03
wredulus_pospolitus:
No to sprawdzaj monotoniczność, sprawdzaj czy jest ograniczony.
2 gru 17:06
jc:
(1+1/2)*(1+1/4)=1+1/2+1/4+1/8 = 2−1/8
i ogólnie an = 1−1/2n+1, ciąg rosnący i ograniczony
2 gru 17:15
jc: Coś pokręciłem
2 gru 17:16
jc:
(1+x) ≤ ex
(1+1/2)(1+1/4)*(1+1/8)...(1+1/2n) ≤ e(1+1/2+1/4+1/8+...+1/2n)<e2
ciąg rosnący i ograniczony
2 gru 17:19
jc: drugi przykład, myślę, że powinny wystarczyć nierówności
1/(n+1) < 2/(2n+1) < ln (n+1) − ln n < [1/n +1/(n+1] /2 < 1/n
2 gru 17:29
jc:
ln 2 − ln 1 < 1
ln 3 − ln 2 < 1/2
ln 4 − ln 3 < 1/3
ln 5 − ln 4 < 1/4
dodajemy stronami
ln 5 < 1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 < 1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + 1/5
a więc
0 < 1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + 1/5 − ln 5
i ogólnie
0 < 1 + 1/2 + ... + 1/n − ln n
ciąg jest ograniczony z dołu
aby przejść z wyrazu (n−1)−tego do n−tego do (n−1)−tego wyrazu dodajemy
1/n + ln(n−1) − ln n < 0
bo ln n − ln(n−1) > 1/n
rozważany ciąg jest malejący
2 gru 19:54