granica
aszkelan: | | sin(3x) | |
limx−> 0 |
| jak obliczyc bez H'ospitala |
| | 4x | |
2 gru 16:24
wredulus_pospolitus:
wiemy, że
możemy zapisać 'ogólniej':
skorzystaj z tego
2 gru 16:37
aszkelan: a skad wiemy 2 linijke?
2 gru 16:39
wredulus_pospolitus:
powinieneś był mieć to podane jako wzór do zpamiętania.
2 gru 16:40
aszkelan: a jak z tego skorzystac? Co masz na mysli
2 gru 16:52
wredulus_pospolitus:
| sin(ax) | | sin(ax) | | sin(ax) | | a | |
| = |
| = |
| * |
| |
| bx | | ax*(b/a) | | ax | | b | |
2 gru 17:04
aszkelan: czyli ta wlasnosc
lim (sinx/x) = 1 moge uzywac bez uzasadniania czemu tak? Czy sa jeszcze jakies takie
wlasnosci?
x−>∞
2 gru 18:08
2 gru 18:46
6latek:
| | sinx | |
f(x)= |
| przy x→∞ i x→−∞ ma granice 0 |
| | x | |
2 gru 19:01