Granice
Werve: Korzystając z definicji granicy ciągu, sprawdź równości:
Jak wstawić tą nieskończoność do |an−g|<ε ?
2 gru 15:11
wredulus_pospolitus:
∀M∊R ∃N ∀n>N an > M
taka jest definicja granicy rozbieżnej ciągu o wyrazach rzeczywistych
2 gru 15:26
wredulus_pospolitus:
w sumie to chyba powinno się napisać " granicy niewłaściwej w +∞ "
2 gru 15:26
chichi:
to jest ciag rozbiezny, to chyba nie tedy droga?
2 gru 15:27
Werve: Okej, czyli muszę jakość ten czas ciąg ograniczyć od dołu każdym możliwym M, aby n0−wyraz ciągu
był większy od tego M?
2 gru 15:30
Werve: Mam wyrażenie postaci: 2n2−Mn−M≥0,
i jak to teraz zakończyć?
2 gru 15:36
wredulus_pospolitus:
1. Wybieramy M > 0
2. Niech N = M+1
3.
| | 2n2 | | 2N2 | | 2(M+1)2 | |
an = |
| > |
| = |
| = |
| | n+1 | | N+1 | | M+2 | |
| | M+1 | | M+1 | |
= |
| * |
| *2M ≥ 2M > M |
| | M+2 | | M | |
i gdzieś jeszcze warto wykazać, że dla x>0: (x+1)
2 > x(x+2) co prozaicznie prosto wykazać
2 gru 15:59
jc:
czyli aby wyrażenie było większe od M, wystarczy brać n większe od M
2 gru 17:11