przedziały
klaudiusz: B y∊(π/4 ;π/2) U (3π/2 ; 7π/4)
A x∊(−∞ ; −8) U (−6; ∞)
Jak wyznaczyć A X B oraz czy B X A to co innego?
1 gru 23:03
. :
A X B to będą pary (x, y). W takiej kolejnosci
B X A to będą pary (y, x). W takiej kolejnosci
Wiec jak wtedy będą wyglądały te zbiory?
1 gru 23:09
klaudiusz: A×B=(−∞,−8)×(π/4,π/2)∪(−∞,−8)×(3π/2,7π/4)∪(−6,∞)×(π/4,π/2)∪(−6,∞)×(3π/2,7π/4)
B×A=(π/4,π/2)×(−∞,−8)∪(π/4,π/2)×(−6,∞)∪(3π/2,7π/4)×(−∞,−8)∪(3π/2,7π/4)×(−6,∞)
1 gru 23:17
. :
Nie. Zapisujesz [(...,...) u (...,...)] x [(....,...) u (....,....)]
1 gru 23:19
klaudiusz: A×B=[(−∞,−8) u (π/4,π/2)] x [(−∞,−8) u (3π/2,7π/4)] x [(−6,∞) u (π/4,π/2)] x
[(−6,∞)u(3π/2,7π/4)]
B×A=[(π/4,π/2)u(−∞,−8)] x [(π/4,π/2)u(−6,∞)] x [(3π/2,7π/4)u(−∞,−8)] x [(3π/2,7π/4)u(−6,∞)]
1 gru 23:28
klaudiusz: czy tak? I czym niby się różni AxB od BxA czy na rysunku to nie jest to samo?
1 gru 23:47
klaudiusz:

czy to bedzie cos takiego dla obu przypadków?
1 gru 23:53
Aruseq: Nie, to rysunek tylko do AxB
2 gru 11:02
Klaudiusz: A jak zrobić BxA ? Teraz zamienia się x I y miejscami?
2 gru 12:51
klaudiusz: bo nie wiem jak inaczej zeby sie roznily
2 gru 13:53
klaudiusz:

cos tego typu?
2 gru 14:17
klaudiusz:

i czy A x∊(−
∞ ; −8) U (−6;
∞)
w przypadku A
2
to cos tego typu?
2 gru 14:40
klaudiusz: czy nie tak
2 gru 15:41
. :
Tak będzie A X A
2 gru 15:53
klaudiusz: a czy wpis z 14:17 dobrze pokazuje BxA?
2 gru 16:00
. :
Na dobrą sprawe tak
2 gru 16:01
klaudiusz: czyli AxB i BxA to sie zmienia jakby x i y miejscami jak sie to rysuje i stąd ta roznica?
2 gru 16:05