sposoby
boni: jeśli mam polecenie aby wyznaczyć funkcje odwrotną musze wiedzieć czy funkcja jest bijekcją.
Moge oczywiście to narysowac i zobaczyć ale obawiam się że może to nie wystarczyć na
egzaminie.
tak mi podano na tym forum aby sprawdzac iniekcje.
log2(x+1) = log2(y+1)
log2(x+1) − log2(y+1) = 0 // korzystamy ze znanego wzoru
log2 ( (x+1)/(y+1) )= 0
x +1 = y+1
x = y
Ale jak sprawdzic suriekcje? Czy dobrze mysle ze trzeba te sprawdzenia zapisywac dzialaniami a
nie wystarczy sprawdzic na rysunku?
1 gru 19:51
. :
Jak DOKLADNIE jest podana ta funkcja? Powinno być podane z jakiego zbioru działa na jaki zbiór.
1 gru 20:20
boni: wyznacz o ile istnieja f−1 g−1 f∘g g∘f
f(x) = log2 (x+1) g(x) = x2 − 1
tylko tyle jest
1 gru 20:23
6latek:
Rób tak jak robiliście na zajęciach i tyle
1 gru 20:26
boni: czy da sie wyznaczyc jakos suriekcje?
1 gru 20:38
6latek:
To w takim razie napisz definicje suriekcji i co ona oznacza
1 gru 20:44
boni: funkcja przyjmująca jako swoje wartości wszystkie elementy przeciwdziedziny
1 gru 20:58
boni: ∀y∊f(R) ∃ x∊ R : f(x) = y
1 gru 21:10
6latek:
Więc musisz znac zbior wartosci funkcji i jej dziedzine .
Czyli odwzorowanie f jest typu (na) jesli dla
dowolnie wybranego elementu y∊ZW
f uda nam
sie znależc w dziedzinie funkcji taki element z ze
''x przechodzi na y '' przy odwzorowaniu f
Dziedzina =(−1.
∞)
Zbior wartosci =ℛ tej funkcji
Praktycznie
∀ y∊ZW
f ∃ x∊D
f y=f(x)
f(x)= log
2(x+1)
czyli y=log
2(x+1)
wyznaczamy ze wzoru funkcji x
x=2
y−1
Sprawdzasz teraz sobie z definicji czy dla dowolnego y ∊ZW
f znajdziesz x ∊D
f
Jesli tak to masz funkcje (na) i przy okazji wzor funkcji odwrotnej
Teraz tylko zamieniasz zmienne i funkcja f
−1 to y=2
x−1 .
To teraz sprawdz czy funkcja f:(0,
∞)→(0,1> ktora jest okreslona umowa
| | x | |
f(x) = |
| jest typu (na) |
| | 1+x | |
1 gru 21:40