konkurs 4. klasa
PeczAK: W miejsce jednakowych liter w działaniu: ABA + BAB + A = ACCC należy wstawić jednakowe cyfry, a
w miejsce różnych liter − różne cyfry tak, aby działanie było prawdziwe, a jego wynik był
liczbą czterocyfrową. Ile wynosi suma cyfr A + B + C?
1 gru 16:41
. :
Można zauważyć, ze:
A + B + A = 10*A + C
Z tego szybko wywnioskujemy że A = 1
B = 8 + C
Skoro różne litery oznaczają różne cyfry, to C = 0 i B = 8
Sprawdzenie:
181 + 818 + 1 = 999 + 1 = 1000 zgadza sie
A + B + C = 9
1 gru 17:11
PeczAK: Dzień dobry,
proszę o rozjaśnienie rozwiązania, ponieważ kompletnie nic z tego nie rozumiem. Pozdrawiam
8 gru 12:51
wredulus_pospolitus:
w której linijce rozwiązania się 'gubisz'
8 gru 13:53
PeczAK: A+B+A=10*A+C
12 gru 02:49
getin:
ABA + BAB + A = ACCC
100A+10B+A + 100B+10A+B + A = 1000A + 100C + 10C + C
112A + 111B = 1000A + 111C
111B−111C = 1000A−112A
111(B−C) = 888A
B − C = 8A
B = 8A + C
A nie może być zerem bo gdyby A=0 to nawet gdy B=9 to liczba ABA+BAB+A nie będzie czterocyfrowa
A nie może być równe 2 lub więcej bo wtedy B będzie większe niż 9 więc nie będzie cyfrą
zatem A = 1
B = 8 + C
zostają opcje C=0 lub C=1 ale mają być różne cyfry więc zostaje C=0
B = 8+0 = 8
A=1, B=8, C=0, A+B+C = 9
12 gru 09:19