wielomian z parametrem
tomek: dla jakich wartości parametru m funkcja ma 3 rozwiązania:
x4−3mx2+9m=0
1 gru 10:27
ite:

Podane równanie jest dwukwadratowe, więc wykres jest symetryczny wzg. osi OY.
Dlatego szukamy wartości parametru, który da nam pokazaną na rysunku sytuację.
1 gru 10:45
wredulus_pospolitus:
tylko to nakłada od razu warunek, że x4 −3mx2+9m = x2(.....) −−−> m = 0 −−−> mamy
równanie x4 = 0 które nie ma trzech różnych rozwiązań
1 gru 11:01
ite:
Liczę, że autor zadania chce poznać sposób rozwiązywania tego typu zadań,
nawet jeśli przy tych danych nie istnieje wartość parametru spełniająca podany warunek
1 gru 11:04