ZW
marta: 4 − 5 sinx
Jak wyznaczyć zbiór wartości
Kompletnie nwm jak się do tego zabrać jest ktoś w stanie pomóc?
30 lis 23:46
6latek:

Wiesz jak wyglada wykres funkcji f(x)=sin(x)
f(x)=−sin(x) to odbijasz symetrycznie wzgledem osi OX
Wiesz ze zbiorem wartosci funkcji f(x)=sin(x) jest przedział [−1,1]
Odbicie symetryczne wzgledem osi OX nie zmieni zbioru wartosci
y=−5sin(x) rozciągasz wykres y=−sin(x) wzdłuz osi OY 5 razy wiec jej zbiorem wartosci bedzie
przedział [−5,5]
Teraz y=−5sin(x) przesuwasz wzdłuz osi OY o 4 jednostki w góre
y=4−5sin(x) ma zbior wartosci [−5+4, 5+4] czyli [−1,9]
1 gru 00:01
marta: Dziękuje bardzo za pomoc
1 gru 00:06
linku:
−1≤ sinx≤1 /* (−5)
−5≤ −5sinx ≤ 5 / +4
−1 ≤ 4−5sinx≤ 9
ZW=[−1,9]
1 gru 13:43