Pochodna
Karol: Jaka jest pochodna z e−x
30 lis 20:29
jc: − e−x,
ogólnie (ekx) ' = k ekx
30 lis 20:30
Karol: A w jaki sposob obliczyc pochodną z tego wyrazenia
3*sin2(x)2*cos3x
Na dole jest 2cos3x
30 lis 20:42
jc:
(3/2) (sin x)2 / cos x = (3/2) * sin x * tg x
pochodna = (3/2) (cos x * tg x + sin x / (cos x)2 ) = (3/2) sin x * ( 1 + 1/(cos x)2 )
30 lis 21:01
6latek:
Albo tak
(3*sin2x)'= (3)'*sin2x+3*2sin(x)*(sinx)'= 6sinx*cosx
(2cos3x)'= (2(cosx)3)'=(2)'*cos3x+2*3cos2x*(cosx)'= 6cos2x*(−sinx)= −6sinx*cos2x
Teraz zastosuj wzor na pochodna ilorazu
fakt więcej liczenia ale tez mozna policzyc
30 lis 21:15
jc:
[ (sin x)2 (cos x)−3 ] '
= 2 (cos x) (sin x) (cos x)−3 + 3 (sin x)2 (sin x) (cos x)−4
= 2 (sin x) (cos x)−2 + 3 (sin x)3 (cos x)−4
a teraz pomnóż przez 3/2
30 lis 21:23