xxxx
6latek:
Zbadajmy ciągłość funkcji f(x)= sin(x)
Należy udowodnic ze dla każdej liczby x
0
(sinx−sinx
0) →0
x→x
0
| | x−x0 | | x+x0 | |
sinx−sinx0= 2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | x−x0 | | x−x0 | | x−x0 | |
(sin |
| )/( |
| )*(x−x0)cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Chodzi mi jak dojśc do tego ostatniego przekształcenia . Dziękuje
30 lis 19:44
Aruseq: Po prostu dzielisz i mnożysz wyrażenie przez (x−x0)
30 lis 20:11
jc: Po co tak kombinować?
| | x − u | | x+u | |
| sin x − sin u | = 2 |sin |
| cos |
| | ≤ |x−u| |
| | 2 | | 2 | |
bo |cos x| ≤ 1, |sin x|≤|x|
f(x)= sin x spełnia zatem warunek Lipschitza, a jest to warunek mocniejszy
od jednostajnej ciągłości, a tym bardziej ciągłości.
30 lis 20:29
6latek:
Dobrze .
jc tak mam napisane w ksiązce
30 lis 20:45
jc: W jakiej książce?
30 lis 20:55
6latek:
Matematyka −podrecznik dla inzynierskich studiow zawodowych pod redakcja Edwarda Otto (1970r
Tom 1 strona 215 Niedawno go nabyłem
30 lis 21:04
jc: Autor wg wiki to znakomity matematyk, ale tego miejsca nie przemyślał. A może uważał,
że inżynier nie musi rozumieć tylko mechanicznie liczyć?
30 lis 21:17
6latek:
Zacząłem czytać wczoraj analizę i tak się natknąłem na to .
30 lis 21:20
30 lis 21:24
ABC:
dla inżyniera dobry dowód w/g mnie , wysoki poziom ścisłości bez tego przemycania " pole
wycinka jest większe od pola trójkąta" itd.
to dopiero Rudin czy Mikusiński a to już bardziej do zawodowych matematyków
30 lis 21:29
jc: Myślę, że tak samo łatwo lub trudno zapamiętać granicę w zerze (sin x)/x,
jak nierówność |sin x| ≤ |x|, która wydaje się bardziej przydatna.
30 lis 21:36