Udowodnij
muregg: Udowodnij, że 8|n2−1 dla dowolnego nieparzystego n.
czy da się to zrobić na zasadzie indukcji matematycznej z założeniem i tezą?
czy po prostu za n można wstawić 2n + 1 − jako liczba nieparzysta i na końcu uzasadnić?
30 lis 18:00
. :
Dla ułatwienia zapiszmy n = 2k+1
1. n = 1
2. n = 2k−1
3. n = 2k+1
(2k+1)2 − 1 = (2k−1)2 − 1 + 8k
I ciągniesz dalej
30 lis 18:07
muregg: a da się to zrobić 3 krokami indukcyjnymi?
30 lis 18:15
ABC:
da się , tylko w kroku indukcyjnym skaczesz o 2 zamiast o 1
30 lis 18:22
muregg: Czyli trzeba założyć że 8|k2−1 dla dowolnego nieparzystego k jest podzilne przez 8
Do Tezy wstawiamy k + 2 zamiast n i wychodzi k2 + 2k + 3 i co dalej?
30 lis 18:33
ABC:
zał n2−1=8h
(n+2)2−1=(n2−1)+4(n+1)= 8h+8p , bo n+1=2p bo n nieparzyste
30 lis 18:35
jc: Każdą liczbę nieparzystą n można zapisać w postaci n=4k ± 1
n2−1= (4k ± 1)2 − 1 = 16k2 ± 8k = 8(2k ± 1)k
30 lis 19:10
wredulus_pospolitus:
a co niby masz o 18:07 −−− 3 kroki indukcyjne
30 lis 19:39