Iloraz wielomianu zespolonego
Krzysztof: Oblicz iloraz wielomian oraz podaj reszte
P(z)=z3+iz+1 Q(z)=z2−i
30 lis 10:41
6latek:
Przeciez to jest normalne dzielenie wielomianów (tak samo jak w liczbach rzeczywistych) −tutaj
masz zespolone
Więc w czym masz problem?
(z3+iz+1)/(z2−i) więc dziel
30 lis 11:12
wredulus_pospolitus:
nawet dzielić na dobrą sprawę nie trzeba:
z
3 + iz + 1 = z(z
2 − i)
+ 2iz + 1
i na czerwono masz resztę z dzielenia
30 lis 11:26
Krzysztof: Probuje to robic sposobem pisemnym ale nie wiem czy dobrze
z
________
(z3+iz+1) : (z2−i)
−(z−iz)
______
= 2iz+1
I co dalej bo nie wiem
30 lis 11:44
. :
No i to jest koniec
Masz resztę i masz iloraz
30 lis 11:58