Wymiar przestrzeni
zaba: Niech A = {α1, α2, . . .} będzie przeliczalnym układem wektorów w przestrzeni liniowej V nad
ciałem K. Załóżmy, że dim lin{αi, αi+1, αi+2} = 2 dla każdego i ≥1. Czy możliwe jest, aby
przestrzeń lin(A) była nieskończenie wymiarowa?
29 lis 21:53
Maciess: Hmmm ciekawe... Na pierwszy rzut oka tak, ale wydaje sie zbyt tendencyjne. Jesli nie, to
powinno się wprost dać z tego wywnioskowac wymiar.
29 lis 22:16
Maciess: No dobra, tak bez większej analizy, odpowiedź to będzie nie, a wymiar to 2.
29 lis 22:22
zaba: A czemu?
29 lis 22:23
Maciess: Podpwiedź, narysuj sobie ciąg tych wektorów i zacznij taką analize. Czy jestem w stanie wyrazic
α3 przy pomocy α1 i α2?
Tak.
Przesuwają się do kolejnej trójki
dim Lin{α2, α3, α4} = 2
Czyli α4 moge zapisac jako kombinacje α2 i α3. Ale ustaliłem że α3 da się zapisac jako
kombinacja α1 i α2.
Więc przyjmujemy że α4 da się zapisać jako kombinacja α1 i α2.
Kontyunując na tę samą modłę dostajemy że
Lin(A) = Lin{α1, α2} no i że wymiar nie może być mniejszy od 2 pasowałoby też wskazać.
29 lis 22:27
Maciess: Wydaje mi się, że przydałoby się to sformalizować ale chyba argument ok. Btw skąd zadanko?
Ciekawe dość
29 lis 22:29
zaba: Rzeczywiście, jakoś totalnie inaczej na to patrzyłem. Dzięki wielkie
29 lis 22:30
zaba: Z jednego z kolokwiów z ubiegłych lat
29 lis 22:30
jc: A jak co trzeci wektor będzie zerem, to pozostałem mogą być liniowo niezależne i mamy wymiar ∞,
chyba że nie dopuszczamy powtarzających się wektorów (co to znaczy układ − zbiór czy ciąg?
czy jeszcze coś innego).
29 lis 22:38
zaba: To ewentualnie chyba co czwarty, bo co trzeci sprawiałby, że mielibyśmy czasem lin (0,αn,0)=1
29 lis 22:43
zaba: W sensie wymiar =1
29 lis 22:44
zaba: Ale dla co czwartego chyba rzeczywiście wymiar A mógłby byś nieskończony
29 lis 22:45
Maciess: faktycznie! także zależnie od definicji układu jak zbiór to dim 2, jak ciąg to może byc
nieskonczonosc
29 lis 22:47
jc: co trzeci
a, b, 0, c, d, 0 , e, f, 0
a, b, 0
b, 0, c
0, c, d
c, d, 0
...
29 lis 22:58
zaba: rzeczywiście, złóżmy to na późną godzinę hahah
29 lis 23:01