Indukcja matematyczna
Koska: 1. Pokazać, że:
Dla dowolnego n ∈N
Σ2k (dla k=0) = 2(n+1) − 1
Czy jest to ktoś w stanie udowodnić używając indukcji matematycznej?
1.Pokazujemy że twierdzenie jest prawdziwe dl n = 0
20=( 20+1) − 1
L=P
2.Zakładamy że tw. jest prawdziwe dla n>=0
Zał: Σ2k (dla k=0) = 2(n+1) − 1
3.Wykazujemy że Tw. jest prawdziwe dla n + 1
Czy te zadania jest dobrze chociaz w połowie bo nwm
Proszę o pomoc
29 lis 20:37
Koska: Σ2k (dla k=0) = 2n+1 − 1
Przepraszam źle zapisałem
29 lis 20:41
wredulus_pospolitus:
tak
no i mamy:
∑k=1n+1 2k = 2n+1 + ∑k=1n 2k = // z (2) // =2n+1 + 2n+1 − 1 =2n+2 − 1
29 lis 21:51
Koska: nie rozumiem, podstawiamy n + 1?czyli 2n+1=2n+2 − 1 i co dalej?
29 lis 22:09
wredulus_pospolitus:
coooo
29 lis 22:10
wredulus_pospolitus:
w 2. masz
n
∑ 2
k = 2
n+1 − 1
k=1
teraz każde
n zamieniasz na
n+1
29 lis 22:12
Koska: a jeżeli nad sumą nie mam n (tak było w treści zad ) tylko było 2k przed sumą czy to różnica?
29 lis 22:15
wredulus_pospolitus:
Niemożliwe

suma musi mieć podane od kiedy do kiedy 'działa'
29 lis 22:19
wredulus_pospolitus:
bez tego −−− jak zostało zrobione
1. dla n = 0

skąd wiesz wtedy że L = ∑2
k = 2
0 
Przecież tutaj 'nie ma n'
29 lis 22:21
Koska: Czyli taka suma bez podania od kiedy do kiedy działa (nie da się zrobić tego zad)
Lub błąd zapisu
29 lis 22:21
wredulus_pospolitus:
suma ta ma być od k=0 do n
czasami można spotkać zapis: ∑
k=0 2
k który ma oznacza NIESKOŃCZONĄ sumę od k=0 (do +
∞),
jedna nie jest to zbyt często spotykane.
Wracając do Twojego zadania −−− po prostu napisz nad sumą 'n'

I w tym co napisałem zamień, że suma działa od k=0 a nie od k=1
29 lis 22:27
Koska: Czyli Lewa nie równa się Prawej
Bo 2n+1 − 1 + n + 1 ≠ 2n+2−1
Dobrze rozumiem?
30 lis 13:18
. :
Coooo
30 lis 13:20
Koska: No bo do TEZY Dajemy n+1
Czyli korzystając z założenia : 2n+1 − 1 + 2n + 1 ≠ 2n+2−1 TAK?
30 lis 13:24
Koska: Czemu suma z lewej strony jest równa prawej stronie, jeżeli 2k (gdzie k = 0) Czyli
podstawiając do
wzoru 20=20+1−1 − Gdzie to jest prawda dla zera
A dla jedynki już nie 21=21+1−1
2=3 Dlaczego tak jest ktoś wytłumaczy
30 lis 13:32
wredulus_pospolitus:
co oznacza znak
∑
30 lis 13:49
wredulus_pospolitus:
1
∑ 2
k = 2
0 + 2
1 
to jest SUMA

k = 0
30 lis 13:50
Koska: Dzięki wielkie zrozumiałem Dziękiii
30 lis 13:58