Znajdź parametr p
Szymon: Wyznacz wszystkie parametry p, dla których równanie x4+(p−3)x2+p2−p−6=0 ma dwa różne
rozwiązania.
29 lis 18:15
chichi:
x2 = u, wypluje równanie postaci u2 + (p − 3)u + p2 − p − 6 = 0, żeby istniały 2 różne rozw.
rzeczywiste x, musi zachodzic, że Δ = 0, u0 > 0 lub Δ > 0 u1u2 < 0, wówczas u1 i u2 są
różnych znaków, co oznacza, że któreś z nich jest ujemne zatem równanie x2 = u, będzie
sprzeczne, a drugie u (to dodatnie) wypluje 2 różne rozwiązanie, mianowicie ±√u.
29 lis 18:32