Czy da się zapisać 1/(n+1) + 1/(n+2) + 1/(n+3) + ... + 1/(2n) w postaci ciągłej,
rudnik: Czy da się zapisać 1/(n+1) + 1/(n+2) + 1/(n+3) + ... + 1/(2n) w postaci ciągłej, bez ...?
29 lis 15:41
chichi:
n
| | 1 | |
∑ |
| , można ewentualnie tak, a w związku z czym to robisz? wrzuć polecenie  |
| | n + k | |
k=1
29 lis 15:46
rudnik: Chciałabym udowodnić indukcyjnie o taki wzór, gdzie n należy do liczb naturalnych:
1/(1*2) + 1/(3*4) + ... + 1/(2n(2n−1)) = 1/(n+1) + 1/(n+2) + 1/(n+3) + ... + 1/(2n)
Z góry przepraszam, że w taki sposób zapisuję wzór, ale coś nie tak kompiluje mi się zapis
matematyczny tej stronie
29 lis 15:56
jc: Sprawdź czy lewa i prawa strona tak samo zmieniają się wraz z n:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pn = Pn−1 − |
| + |
| + |
| |
| | n | | 2n−1 | | 2n | |
No i oczywiście sprawdź, czy L
1=P
1.
29 lis 16:22
jc: Przy okazji, to dobry sposób na policzenie sumy szeregu:
L
n → 1−1/2+1/3−1/4+...
29 lis 16:24
chichi:
polecam znaleźć granicę z tw. o 3 ciągach, ostatnio ktoś to wrzucił. mnie się udało, ale nie
jest to aż tak trywialne jak się może wydawać
29 lis 16:46