Wielomiany
Maniekj: Nie wykonując dzielen wyznaczyc reszte z dzielenia wielomian P(x) przez wielomian Q(x)
P(x)=−x3+2x2−x−3 , Q(x)=x2−3x+2
Pomoze ktos nie mam pomyslu jak to zrobic
29 lis 11:48
. :
Q(x) = (x−2)(x−1)
Wiec Q(2) = Q(1) = 0
W(x) = P(x) *Q(x) + ax + b (reszta jest co najwyżej stopnia niżej niż wielomian przez który
dzielimy)
W(1) = − 1 + 2 − 1 − 3 = 0 + a + b
W(2) = − 8 + 8 − 2 − 3 = 0 + 2a + b
Masz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi.
Powodzenia
29 lis 13:02
Maniekj: A z czego wynika ta ostatnia czesc 0+a+b i 0+2a+b
29 lis 13:12
Mietek z fabryki żyletek:
z tego że Q(1)=0 i Q(2)=0 i podstawiasz do W(x)
29 lis 13:24
Maniekj: A taki przyklad jak rozwiazac
P(x)=x2007+3x+2008 Q(x)=x2+1
29 lis 13:31
ABC:
podstawiaj i, −i jako pierwiastki bo na liczbach rzeczywistych długie to jest
29 lis 14:30
Mila:
x2=−1
(x2)1003*x+3x+2008
R(x)=−1x+3x+2008=2x+2008
29 lis 18:17
Maniekj: Jeszcze wracajac do pierwszej odpowiedzi a dokladniej "reszta jest co najwyżej stopnia niżej
niż wielomian przez który
dzielimy" Czyli jak w tym przypadki mamy x2−3x+2 (równanie kwadratowe) to mamy ax+b a jesli
byłby to jakis wielomian 3 stopnia to bedziemy miec wtedy a2+bx+c dobrze rozumiem?
30 lis 12:10
wredulus_pospolitus:
tak ... wtedy ogólna postać reszty to będzie ax2 +bx + c
wynika to z tego, że wielomian stopnia 2 nie możemy już podzielić przez wielomian stopnia 3.
30 lis 12:18