sens liczbowy
mi'ahama: a={ x∊R : √lncosx ma sens liczbowy
b = {x∊R: (3/4)x/(2−x) ≤1}
28 lis 23:02
chichi:
zbiory zwykliśmy oznaczać wielkimi literami, ponadto zapis zbioru coś nie halo

uczono was sposobów opisywania zbiorów?
28 lis 23:06
mi'ahama: A={x∊R :√lncosx } takie ze ma sens liczbowy
B={x∊R:(3/4)x/(2−x) ≤1 }
28 lis 23:12
chichi:
nie chodziło mi o brak prawego nawiasu klamrowego, tylko o sposób zapisu
28 lis 23:15
mi'ahama: a to ja nie wiem mnie w buszu malpy uczyły pisac
28 lis 23:16
mi'ahama: tak mam zapisane z zajec polecenie na kartce
28 lis 23:17
mi'ahama: ale wydaje mi sie ze do A
cos x≥1
to jest 2kπ
a tam w B
ma byc x/(2−x) > 1 ?
28 lis 23:17
chichi:
pomijając sposób zapisu, po pierwsze pierwiastek stopnia parzystego (założenie), po drugie
argument logarytmu naturalnego (założenie)
28 lis 23:20
mi'ahama: ln cos x ≥ 0
ln cos x ≥ ln 1
cos x ≥ 1
2kπ
28 lis 23:22
mi'ahama: czy cus jeszcze
28 lis 23:22
chichi:
cos(x) > 0
28 lis 23:27
mi'ahama: a skoro biore cos x ≥ 1 to tamtego chyba nie musze juz uwzgledniac?
28 lis 23:29
wredulus_pospolitus:
(3/4)
a ≤ 1 −−−> a ≥ 0
28 lis 23:29
wredulus_pospolitus:
@chichi
czemu

skoro mamy
√ln(cosx) to:
ln(cosx) ≥ 0 ⇒ cosx ≥ 1
28 lis 23:30
mi'ahama: x(2−x) > 0
x∊<0;2>
28 lis 23:39
chichi:
w sensie o czemu?
28 lis 23:40
mi'ahama: czy to bedzie
A = {2kπ, k∊ Z}
B= <0;2>
28 lis 23:47
6latek:
Nie liczyłem ale czemu domykasz 2 skoro dla 2 dzielisz przez zero ?
Sprawdz jeszcze raz
29 lis 01:24
6latek:
Zbiór A masz dobrze
Zbiór B x∊<0,2) i teraz do spania
29 lis 01:59