Wyznacz dziedzine funkcji
Student leśnictwa: f(x)=5x−6−×2x2+4x+11
28 lis 22:12
student rolnictwa:
x2+4x+11≠0 Δ<0
Df=ℛ
28 lis 22:17
wredulus_pospolitus:
zapisz ponownie, tym razem użyj U zamiast u do zapisu ułamka:
| | 1 | |
wtedy będzie to wyglądało to tak |
| a nie tak 1x2 + √2 |
| | x2 + √2 | |
28 lis 22:18
Student leśnictwa:
Dziękuję, czy teraz lepiej?
28 lis 22:22
wredulus_pospolitus:
widzisz −−− teraz to jest czytelne

tak jak poprzednik napisał −−− sprawdzasz kiedy mianownik jest ≠ 0.
I zauważamy, że ZAWSZE będzie ≠ 0 ... związku z tym D
f = R
28 lis 22:23