Uzasadnij, że dla zbiorów A, B, C ⊂ X zachodzi:
Paweł: Uzasadnij, że dla zbiorów A, B, C ⊂ X zachodzi:
(A × B)c = Ac × X ∪ X × Bc
Ktoś byłby w stanie pomóc?
27 lis 22:16
chichi:
wstaw zdjęcie polecenia na zapodaj.net i podaj linka
27 lis 23:08
ite:
może chodzi o znane i lubiane prawo:
(A × B)c = (Ac × X) ∪ (X × Bc)
gdzie Ac oznacza dopełnienie zbioru A?
27 lis 23:25
chichi:
mozliwe, ale to tam jest tez C jako podzbiór, wiec mialem watpliwosci
27 lis 23:26
Paweł: (A × B)′ = A′ × X ∪ X × B′
W taki sposób to oznacze tak to są dopełnienia zbioru
27 lis 23:50
Paweł: Pomoże ktoś?
28 lis 11:45
ite:
(x,y)∊(A × B)′ ≡ (x,y)∉ A × B ≡ x∉ A ∨ y∉B ≡ // ponieważ A⊂X ∧ B⊂X
≡ (x∉ A ∨ y∉B) ∧ (x∊X ∧ y∊X) ≡ // korzystam z prawa rozdzielności
≡ (x∉ A ∧ (x∊X ∧ y∊X)) ∨ (y∉B ∧ (x∊X ∧ y∊X) ≡
≡ (x∉ A ∧ x∊X ∧ y∊X) ∨ (y∉B ∧ x∊X ∧ y∊X) ≡ // ponieważ A⊂X ∧ B⊂X
≡ (x∉ A ∧ y∊X) ∨ (y∉B ∧ x∊X) ≡
≡ (x,y)∊ A'×X ∨ (x,y)∊B'×X
28 lis 12:49
ite:
poprawka w ostatniej linii
≡ (x∉ A ∧ y∊X) ∨ (y∉B ∧ x∊X) ≡
≡ (x∉ A ∧ y∊X) ∨ (x∊X ∧ y∉B ) ≡
≡ (x,y)∊ A'×X ∨ (x,y)∊X×B'
28 lis 13:10
Paweł: Dzięki wielkie
28 lis 13:15