Macierz
Werve: Wykaż, że jeśli A,B∊Rnxn − ortagonalne, to macierz AB też jest ortagonalna
27 lis 12:21
Maciess: Może się wykpij i opowiedz o tym w języku przekształceń liniowych.
27 lis 18:56
Maciess: Jak wejdziesz w wiki i definicje ortogonalności macierzy to masz wypisaną to własność wraz z
podlinkowanym źródłem do pewnego skryptu.
Przeczytaj jakie są warunki równowazne.
Ja bym napisał krotko. Dla każdego x z Rn mamy
(1) |Ax| = |x|
oraz
(2) |Bx| = |x|
Policzmy |(AB)x|. Niech y = Bx
|(AB)x| = |A(Bx)| = |Ay| = |y| z (1)
Dalej
|y| = |Bx| = |x| z (2)
Zatem |ABx| = |x|, więc macierz AB jest ortognalna. Analogicznie dla BA
27 lis 19:03