zbadaj zbieżność
qwertty: Witam, kolejne zadanie z zbieżności szeregów, bardzo proszę o pomoc
∞
∑(n√n − 1)
n = 1
proszę o wytłumaczenie wraz z rozwiązaniem jeśli to możliwe..
26 lis 21:59
jc: dla n ≥ 3 mamy
(1+1/n)n < 3 ≤ n
stąd
1+1/n ≤ n√n
1/n ≤ n√n −1
szereg ∑1/n jest rozbieżny, więc Twój szereg również
26 lis 22:07
qwertty: o mój Boże nigdy bym na to nie wpadł
26 lis 22:15
qwertty: a czy (1+ 1/n)n to chodzi o to ze to dla n>= 3 dąży do e, i dlatego jest mniejsze od 3?
26 lis 22:17
jc: ciąg (1+1/n)n jest ciągiem rosnącym i ograniczonym (przez e=2.718281828)
26 lis 22:35
qwertty: okej
26 lis 23:23
Adamm:
Z kryterium Cauchy'ego, ∑ (n√n−1) jest zbieżny ⇔ ∑ 2n (2n/2n−1) jest zbieżny
Ale xn−x−1 jest wielomianem rosnącym na [1, ∞) zatem ponieważ 21/2n > 1 mamy
∑ 2n(2n/2n−1) ≥ ∑ 2n/2n ≥ ∑ 1 = ∞
27 lis 01:15
Adamm: Sorki, źle
27 lis 01:19