Znaleść punkt symetryczny do punktu P=(9,-1,-6) względem prostej l
Kinga: Znaleść punkt symetryczny do punktu P=(9,−1,−6) względem prostej l
L: x=2+t
Y=2t, T∊R
Z=1−t
26 lis 17:52
jc: Proponuję znaleźć rzut na prostą, a potem pójść dwa razy dalej.
Rzut prostokątny na prostą = przecięcie prostej z płaszczyzną postoadłą
przechodzącą przez P.
x+2y−z = 13
(2+t) + 2(2t) − (1−t) = 13
6t = 12, t=2, x=4, y=4, z=−1, Q=(4,4,−1)
Punkt symetryczny = 2 Q − P = 2*(4,4,−1) − (9, −1, −6) = (−1, 9, 4)
26 lis 18:50