zbadaj zbieżność szeregu
qwertty: Cześć bardzo bym prosił o pokazanie jak sprawdzić zbieżność tee szeregu:
∞
n = 1
z góry dziękuje, jutro kolokwium i wleciał stresik jak napotkałem te zadanie na liście od
profesora
26 lis 17:51
jc:
| | 1 | | 1 | |
ln (1+ |
| ) ≤ ln(1 + |
| ) |
| | n | | 3√n2 | |
ln 2 + ln 3/2 + ln 4/3 + ln 5/4 = ln 5
ln 2 + ln 3/2 + ... + ln (1+1/n) = ln(n+1) →
∞
czyli szereg n 2 + ln 3/2 + ... jest rozbieżny i szereg z zadania
jest rozbieżny
26 lis 18:40
qwertty: dziękuję bardzo <3
26 lis 19:45