Zapisz cos4x za pomocą cosx lub/i sinx
rudnik: Zapisz cos4x za pomocą cosx lub/i sinx
25 lis 23:10
cosinus:
cos(4x)=8cos4x−8cos2x+1
25 lis 23:14
wredulus_pospolitus:
po kolei:
cos4x = 1 − 2sin2(2x) = 1 − 2(2sinxcosx)2 = 1 − 8sin2xcos2x = 1 − 8(1−cos2x)cos2x =
= 8os4x − 8cos2x + 1
25 lis 23:35
Jolanta: sin2x=2sinxcosx
cos2x=cos2x−sin2x
cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny
cos4x=cos(2x+2x)=cos2xcos2x−sin2xsin2x
=(cos2x−sin2x)(cos2x−sin2x)−2sinxcosx*2sinxcosx
=(cos2x−1+cos2x)2−4sin2xcos2x
=(2cos2x−1)2−4(1−cos2x)cos2x
=4cos4x−4cos2x+1−4cos2x+4cos4x
=8cos4x−8cos2x+1
26 lis 21:52
jc: Dlaczego cosx lubi sinx?
26 lis 22:15