wzór funkcji kwadratowej
julka: Podaj wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia paraboli o równaniu
y=(x+1)(x−2) przez
a) symetrię względem osi OX
b) symetrię względem osi OY
c) symetrię względem początku układu współrzędnych
d) przesunięcie o wektor u= [−1,4]
e) symetrię względem prostej x= −2
w przykładzie a) zdaje mi się że jak postawię minusa przed równanie to będzie dobrze.
w b) jeśli zmienię znaki równania dobry mi wynik wyjdzie ale nie wiem czy tak można.
za przykład c) d) e) nie wiem jak się zabrać
Proszę pomóżcie mi w tym zadaniu, proszę o jakieś wskazówki czy coś
8 mar 17:18
R.W.16l:
f(x)=x −−−−−−−−−−−−−−> g(x)=−f(x)
SOX
f(x)=x −−−−−−−−−−−−−−> g(x)=f(−x)
SOY
f(x)=x −−−−−−−−−−−−−−> g(x)=−f(−x)
Tu=[0;0]
f(x)=x −−−−−−−−−−−−−−> g(x)−4=f(x−(−1)) −> g(x)=f(x+1)+4
Tu=[−1;4]
co do e nie mam pojęcia
8 mar 17:22
julka: ooo dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź
8 mar 17:31