Całki
Werve: Oblicz poniższe całki:
| | 2sinx+3cosx | |
∫ |
| dx |
| | sin2xcosx+9cos3x | |
25 lis 10:04
wredulus_pospolitus:
1. licznik: √u3 + 1 = (√u)3 + 1 = (√u + 1)*(....) <−−− wzór skróconego mnożenia
2. rozkład na ułamki proste, ale najpierw warto pomnożyć i podzielić przez 'x' i zrobić
podstawienie: t = x2 ; dt = 2x tak aby 'odrobinkę' sobie ułatwić życie
25 lis 11:07
wredulus_pospolitus:
| | tgx | | cos2x | |
3. tg(2x) = |
| = tgx* |
| |
| | 1−tg2x | | cos2x − sin2x | |
4. zapewne 'typowe' podstawienie w całkach trygonometrycznych tutaj sobie z tym poradzi.
25 lis 11:09