Geom. analityczna - wyznacz równanie okręgu stycznego
Monika: Dane są 3 okręgi o środkach S i promieniach r:
O1: S1 (−3, 0) r1=2
O2: S2 (0,0) r2=1
O3: S3 (3,0) r3=2
Należy wyznaczyć wzór okręgu stycznego zewnętrznie do tych 3 okręgów.
Potrafię te okręgi narysować w układzie współrzędnych, zapisać ich równania i dalej nie wiem,
jak dojść do równania czwartego okręgu, stycznego zewnętrznie to tych trzech okręgów.
Proszę o pomoc.
24 lis 19:44
Mila:
Środek okręgu stycznego do trzech podanych okręgów leży na osi OY.
Ułóż równanie. Pitagoras pomoże.
24 lis 20:14
Monika: Mila, pojęcia nie mam, jak zapisać takie równanie
24 lis 20:22
Mila:

środek okręgu stycznego do trzech podanych okręgów leży na osi OY.
Ułóż równanie.
Teraz wiadomo?
24 lis 20:24
Monika: Jaki piękny rysunek. Teraz Mila wszystko jasne.
Ja miałam w wyobraźni taki okrąg, że te trzy będą wewnątrz − totalne zaćmienie.
Bardzo Ci dziękuję
24 lis 20:51
6latek:
Dlatego ja do każdego zadania z geometrii analitycznej (choćby było najprostsze) robie rysunek
.
24 lis 20:55
Monika: Ja też z marszu zrobiłam rysunek tych 3 okręgów, ale czwarty okrąg w mojej wyobraźni był
na zewnątrz tego "trójkąta bermudzkiego"
24 lis 20:59
Mila:
Sprawdź teraz, czy okrąg (x2+(y−4)2=9 ma z każdym okręgiem jeden punkt wspólny
24 lis 22:08
Mila:
Analogicznie dla okręgu (x2+(y+4)2=9
24 lis 22:17
Monika: Dobrze Mila
24 lis 22:55
Mila:
ułożyłaś to równanie?
24 lis 23:43