trygonometria
aaadr: sin2x= −1 mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyliczyć to bez rysowania wykresu?
24 lis 18:51
. :
Sin(2x) = − 1
2x = − π/2 + 2kπ //:2
x = − π/4 + kπ
24 lis 19:15
aaadr: Dziękuję. Mam jeszcze pytanie, w odpowiedziach jest podane x = 3/4π + kπ, czyli punkt oddalony
o okres od − π/4 i zastanawiam się, czy ma znaczenie jaki punkt podam? czy np. 7/4π + kπ też
będzie poprawne?
24 lis 19:23
6latek:
| | 3 | |
Jesli rozpatrujesz przedział <0,2π> to sin(x)=−1 dla x= |
| π |
| | 2 | |
więc dostajesz swoje rozwiązanie . Ale to wszystko jedno jaki przedział bierzesz do
rozwiązania
24 lis 19:28
aaadr: w poleceniu nie ma żadnego przedziału, jest jedynie napisane "rozwiąż równanie"
24 lis 19:31
6latek:
Jasne .
ja sobie biore np ten przedział i patrze gdzie sin(x)=−1 i potem dodaje okres funkcji sin(x)
bo tak jak napisałes nie ma ograniczenia
| | π | |
Jesli wezniesz np przedział <−2π,0> to sin(x)=−1 dla x=− |
| tak jak napisal kolega wyzej |
| | 2 | |
i dodajesz okres funkcji sinus x
24 lis 19:38
aaadr: Wielki dzięki za pomoc, już jest jasne
24 lis 20:18