Zespolone liczby
Piotr: Wyznaczyć pierwiastki i zaznaczyć je na płaszczyźnie zespolonej
pierwiastek 6 stopnia z −4 + 4i
z góry dziękli
23 lis 21:31
6latek:
Czy potrafisz wyznaczyc chocby jeden pierwiastek z tej liczby
6√−4+4i?
23 lis 22:32
jc: Jak definiujesz pierwiastki?
23 lis 23:36
6latek:
Tak ma byc choćby jeden pierwiastek stopnia szóstego z liczby z=−4+4i?
Ale napisze cos dopiero wtedy gdy kolega sie odezwie . Nie bede pisal sam ze soba
23 lis 23:55
jc: Czasem dobrze znać definicję, a przynajmniej wiedzieć, co się chce znaleźć.
24 lis 00:06
Piotr: chodzi o wyszstkie pierwiastki liczby zespolonej z
24 lis 18:52
Piotr: pierwiastków będzie 6
24 lis 18:52
6latek:
Tak pierwiastków bedzie 6
Jak wyznaczysz przynajmniej jeden pierwiastek to pierwiastki te bedą wierzchołkami sześciokąta
foremnego
Masz wzór to policz jeden pierwiastek
24 lis 19:08
6latek:
jak policzysz to daj znac
24 lis 19:16
Piotr: możesz mi podać wzór bo ostatnio raz matematykę miałem 6 lat temu w technikum i ciężko na
studiach
24 lis 20:08
24 lis 20:19
Mila:
1)Oblicz |z|
3)
Wzór:
| | | | | |
zk=6√|z|(cos |
| +isin |
| ), k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
z0=6√|z|*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
Spróbuj sobie poradzić.
Wpisz w wolfram równanie:
z
6=−4+4i to będziesz mógł sprawdzić.
Pisz w razie kłopotów.
24 lis 20:23
Piotr: jak obliczyłaś argument a
24 lis 20:26
Mila:

1) α odczytałam z układu wsp.
ale można obliczyć
|z|=
√16+16=
√32=4
√2
| | −4 | | 1 | | √2 | |
cosα= |
| =− |
| =− |
| |
| | 4√2 | | √2 | | 2 | |
α∊II ćwiartki
24 lis 20:37
6latek:

Tutaj akuratnie Piotrze w pamięci mozna policzyc
Ogólnie to
| | y | |
ale tez zobacz ze tgα= |
| |
| | x | |
więc
z=−4+4i
| | 4 | | 3 | |
x=−4 y=4 tgα= |
| =−1 a tgα=−1 dla α= 135o= |
| π |
| | −4 | | 4 | |
Zauwaz ze tgα=−1 to wspolczynnik kierunkowy prostej y=−x a wykres jej znasz
|z|=
√32= 4
√2
| | 4 | | √2 | |
sinα= |
| = U{1}√2}= |
| jesdt dodatni bo sin w 2 cwairtce jest dodatni |
| | 4√2 | | 2 | |
| | √2 | |
tp samo cosα= − |
| ujemny co cosinus w 2 cwiatrce ujemny |
| | 2 | |
bo liczba z=−4+4i lezy w 2 cwiartce
24 lis 20:45
6latek:
Przepraszam ale niepotrzebnie pisałem (nie było Twojego wpisu jak pisałem) skoro juz Mila
napisała
24 lis 20:47