Kombinatoryka
Uczeń: W sekretariacie ośrodka szkoleniowego są trzy pudełka z długopisami. W pierwszym jest 25
długopisów, w drugim 30 a w trzecim 15. Wśród długopisów są niepiszące. W pierwszym pudełku są
4 takie w drugim 6, a w trzecim 2. Jurek wyjął jeden długopis z losowego wybranego pudełka.
Długopis okazał się niepiszący. Oblicz prawdopodobieństwo, że pochodzi on z trzeciego pudełka.
23 lis 19:54
wredulus_pospolitus:
Tradycyjne podejście do tematu:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
A −−− wylosowanie z trzeciego pudełka
B −−− wylosowanie niepiszącego:
| | 4 | | 6 | | 2 | |
P(B) = |
| + |
| + |
| |
| | 25 | | 30 | | 15 | |
| | P(AnB) | |
P(A|B) = |
| = .... |
| | P(B) | |
23 lis 20:09
df:
9 cze 20:45
df:
9 cze 20:45
df:
9 cze 20:45
df:
9 cze 20:46