Prawdopodobieństwo klasyczne
005: PROSZĘ O POMOC
Rzucamy trzy razy symetryczną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) iloczyn liczb oczek otrzymanych w tych rzutach jest liczbą parzystą,
b) suma liczb oczek otrzymanych w tych rzutach jest równa 5.
22 lis 20:39
Monika: Ad b)
|Ω| = 6 * 6 * 6 = 216
B − zdarzenie, że suma oczek =5
B = { 113, 311, 131, 122, 221, 212 } tylko te wyniki spełniają taki warunek
|B| = 5 elementów
P(B) = |B| / |Ω| = 5 / 216
22 lis 20:47
chichi:
ja widze 6 elementoww zbiorze B
22 lis 21:16
Monika: Tak, oczywiście ma być 6 elem. i prawdopod. 6/216, a po skróceniu ułamka 1/36.
22 lis 21:19
Monika: a)
|Ω| = 6 * 6 * 6 = 216
A − zdarzenie: Iloczyn jest liczbą parzystą
Iloczyn 3 liczb będzie parzysty, kiedy choć jedna z liczb będzie parzysta.
Trudno będzie policzyć ilość tych elementów, więc proponuję wprowadzić zdarzenie przeciwne:
A' − iloczyn oczek jest liczbą nieparzystą (i to co wyjdzie odejmiemy od 216).
A' = { 111, 113, 311, 131, 133, 331, 313, 333, 135, 153, 351, 315, 531, 513, 533, 335, 353,
553, 355, 535, 555 }
|A'| = 21
to |A| = 216 − 21 = 195
P(A) = 195 / 216 i ten ułamek można jeszcze skrócić przez 3.
22 lis 21:29
. :
(a) z przeciwnego:
| | 1 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − ( |
| )3 = |
| |
| | 2 | | 8 | |
22 lis 21:30
wredulus_pospolitus:
@Moniko −−− popełniaj jeden z najczęściej popełnianych przez uczniów błędów −−− wypisujesz
wszystkie możliwości −−− przez co nie robisz błędy.
Brakuje u Ciebie:
155 −−− i permutacji tego
115 −−− i permutacji tego
22 lis 21:35
wredulus_pospolitus: popełniasz*
22 lis 21:35
Monika: . :
Ciekawe rozwiązanie

Proszę, rozjaśnij mi umysł, jak Ci wyszło P(A') = 1/8 ?
22 lis 21:36
wredulus_pospolitus:
aby iloczyn był nieparzysty −−− muszą być trzy nieparzyste ... ile jest nieparzystych liczb na
kostce ? 3 z 6
| | 1 | |
czyli szansa wylosowania nieparzystej w każdym rzucie wynosi |
| ... stąd P(A') = |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
( |
| )3 albo jak wolisz ( |
| )3 |
| | 2 | | 6 | |
22 lis 21:38
Monika: wredulus

Faktycznie
22 lis 21:39
Monika: w takim razie poprawnie byłoby w a)
|Ω| = 6 * 6 * 6 = 216
A − zdarzenie: Iloczyn jest liczbą parzystą
A' − iloczyn oczek jest liczbą nieparzystą
A' = { 111, 113, 311, 131, 133, 331, 313, 333, ..., 555 }
|A'| = 3 * 3 * 3 =27
P(A') = 27/216 = 9/72 = 1/8
P(A) = 1 − 1/8 = 7/8
22 lis 21:57