własności prawdopodobieństwa
tomek: Oblicz P(A’∩B’) wiedząc, że P(A’)=34, P(B’)=712, P(A∩B)=112
22 lis 14:49
chichi:
ze wzoru de Morgan'a A' ∩ B' = (A ∪ B)', no to mamy iż P(A' ∩ B') = P[(A ∪ B)'] = 1 − P(A ∪ B)
| | 3 | | 1 | |
P(A') = |
| ⇒ P(A) = |
| , wyznacz P(B) i dokończ resztę obliczeń  |
| | 4 | | 4 | |
22 lis 15:21
ite:
Skorzystaj z prawa de Morgana:
A’∩B’ = (A∪B)’
Więc
P(A’∩B’) = P((A∪B)’) = 1 − P(A∪B)
22 lis 15:22
Monika: Ite rozpisał Ci końcówkę, a po drodze skorzystaj z wzoru:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) i skorzystaj z podpowiedzi chichi.
22 lis 20:41