pierwiastki wielomianu
Czwartoklasista: czy krotność pierwiastka a wielomianu W(x) może być równa zero?
22 lis 00:54
chichi:
pokaź prosze jakby miał wyglądać taki wielomian
22 lis 01:52
Czwartoklasista: Szkoła średnia
matma rozszerzona
zadanie za 2 punkty
Zbadaj krotność pierwiastka −2 wielomianu
W(x)=x6+16x5+56x4+160x3+240x2+192x+64 .
22 lis 15:32
mat:
x= −2 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
22 lis 15:51
Monika: Jak masz np. równanie wielomianowe w postaci (x−3)(x−5)(x+7)(x−3)=0
to liczba 3 jest pierwiastkiem 2−krotnym, a liczby 5 oraz −7 to pierwiastki 1−krotne.
A jeśli krotność miałaby być zerowa, to tak jakby taki pierwiastek w ogóle nie istniał.
22 lis 20:29
Czwartoklasista: No właśnie! i dlatego nie rozumiem, dlaczego w zadaniu jest NAPISANE, ŻE ZBADAJ KROTNOŚĆ
PIERWIASTKA, jak to przecież PIERWIASTEK TEGO WIELOMIANU NIE JEST!
Czy zatem treść zadania nie jest błędnie zapisana/stworzona?
22 lis 23:16
Mila:
Skąd masz to zadanie?
22 lis 23:25
6latek:
A może wstaw skan tego zadania .
Zobaczymy czy może autor ćwiczy inteligencje rozwiązującego (czy rozwiązujący napisze .
Pierwiastek x=−2 nie jest pierwiastkiem tego równania )
22 lis 23:37
Czwartoklasista: gdzie mogę wstawić zdjęcie zadania?
23 lis 00:00
Czwartoklasista: @Mila zadanie jest ze sprawdzianu ze szkoły
23 lis 00:00
Mila:
to odp. z 15: 51
Trzeba było najpierw sprawdzić czy W(−2)=0
A może błędnie odczytałeś treść zadania bo np. ksero było niewyraźne?
23 lis 00:33
Mila:
Zdjęcia wstawiają tutaj korzystając z wrzuty, ale w tym nie pomogę, może chichi napisze
jak to zrobić.
23 lis 00:35
chichi:
zrobic zdjęcie telefonem, a następnie wrzucić na zapodaja, wygeneruje link do zdjecia i go
tutaj wklej
https://zapodaj.net/
23 lis 00:52
Monika: chichi
Ale super miejsce, bardzo przydatne do wrzucania zdjęć

Dziękuję i ja za ten link
23 lis 11:09
chichi:
na zdrowie
23 lis 11:30
Adamm:
Dla wielomianów w liceum raczej się określa krotność tylko dla pierwiastków.
Ciekawostka jest taka że masz dobrą intuicję − w analizie zespolonej, dla funkcji
meromorficznych (np. funkcji wymiernych) dla każdej liczby zespolonej z dziedziny możemy
określić jej "rząd". Chodzi o to, że np. funkcja taka jak 1/(z−2) ma rząd 1 w punkcie z = 2.
Jest to uogólnieniem krotności pierwiastka, twój wielomian w tym sensie byłby wielomianem
mającym "pierwiastek stopnia 0" w punkcie −2.
23 lis 12:30
:.:
ciekawym zadaniem jest : zmień jak najmniej współczynników aby −2 było pierwiastkiem
wielokrotnym tego wielomianu
23 lis 13:21
chichi:
a5 → 12 i a4 → 60
23 lis 14:11
Mila:
Czwartoklasisto wrzuć jeszcze raz, chciałam odczytać, ale usunęło się.
Przepraszam
23 lis 14:19
ite:
Milu skoro nic w przyrodzie nie ginie, to pewnie masz nadal tę stronę w historii swojej
przeglądarki (o ile tego celowo nie czyścisz).
Otwórz puste okno przeglądarki, wyszukaj historię (najczęściej skutkuje jednoczesne wciśnięcie
klawiszy ctrl i h). Pojawią się wyświetlone dziś strony. Pozostaje tylko wyszukać zapodaja.
U mnie zadziałało
https://zapodaj.net/plik-Qk6uCENGoA
23 lis 15:06
Mila:
Ite Dziękuję bardzo. Nie wpadłam na to, bo nie mam na pasku historii. Teraz już wszystko
gra.
Nic nie ginie.
Pozdrawiam
23 lis 16:01
ite:
Nic nie ginie, tylko czasem zmienia właściciela − jak mówili w mojej rodzinnej okolicy.
Też pozdrawiam
23 lis 16:41