Dowód
Karol: Udowodnij że dla dowolnych liczb rzeczywistych
a) x2+y2−x(y+1)>=y−1
b)2x2y2+x2+y2>=6xy−2
21 lis 22:23
chichi:
(b) w = 2(xy)2 − 4xy + 2 + x2 − 2xy + y2 = 2[(xy)2 − 2xy + 1] + (x − y)2 =
= 2(xy − 1)2 + (x − y)2
21 lis 22:27
chichi:
musisz próbować coś sam, bo wrzucasz te dowody − dostajesz rozwiązania i jak widać bez
większego rezultatu, próbuj (a) i pytaj, wpisuj do czego dochodzisz dalej ktoś pomoże
21 lis 22:31
Karol: Dzięki chichi 😩👍🤓
21 lis 22:32
chichi:
hint: wymnóż wszystko, przenieś na lewą, pomnóż stronami przez 2 i roździel te podwojone
kwadraty
21 lis 22:35
Karol: No dobra tak będę robił. Ale żeby nie było że aż takim leniem jest to pochwałę że właśnie sam
zrobiłem
Takie coś: a,b>0 a+b=1/2. 1/2ab −4a>=6+4b (jestem z siebie dumny)
21 lis 22:40