1 | −1 + 2n | sin(n) + 2n | 1 + 2n | 1 | |||||
← | ≤ | ≤ | → | ||||||
2 | 4n − 1 | 4n − 1 | 4n − 1 | 2 |
sin(n) + 2n | 1 | |||
na mocy tw. o 3 ciągach również | → | ![]() | ||
4n − 1 | 2 |
4n−1 | ||
an= | to jak wtedy ograniczyć taki ciąg? | |
sin n+2n |
4n − 1 |
| 4 | |||||||||||||
lim | = lim | = | = 2 | ||||||||||||
sin(n) + 2n |
| 2 |
1 | sin(n) | 1 | ||||
0 ← − | ≤ | ≤ | → 0 | |||
n | n | n |
sin(n) | ||
zatem również | → 0 | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |