Funkcja
123: Uzasadnij ze podane rownania maja jednoznaczne rozwiazania we wskazanych przedzialach
1) x
3 + 6x − 2 = 0, [0, 1];
2) xsinx=7, [2π;
5π2]
Prosze o pomoc
21 lis 16:37
jc: (1) funkcja f(x)=x3+6x−2 jest funkcją rosnącą, więc mamy najwyżej jedno rozwiązanie.
Sprawdź, że x=3√4 − 3√2 jest rozwiązaniem.
21 lis 16:52
. :
Możesz na przykład pokazać że w danym przedziale funkcja reprezentują lewa stronę rownania jest
monotoniczna.
21 lis 16:53
ite:
Możesz skorzystać z twierdzenia Darboux, jeżeli znasz.
21 lis 16:55
. :
@Ite − Darboux da nam pewność że istnieje jakieś rozwiązanie, ale nie da pewności że będzie
tylko jedno rozwiązanie.
21 lis 16:56
jc: suma funkcji rosnących jest funkcją rosnącą
f(0)=−2, f(1)=5, więc jeśli rozwiązanie istnieje (a istniej bo to funkcja ciągłą), to leży
między 0 a 1.
21 lis 16:57
ite: a jak dodać, że funkcja jest w podanym przedziale ściśle monotoniczna?
21 lis 16:57
jc: Twierdzenie Dorboux? przecież nie mówimy o pochodnych.
21 lis 16:58
123: Okej rozumiem, a to drugie?
21 lis 17:11
jc:
f(x) = x sin x
[2π, (2+1/2)π]
f(2π) = 0, f(2π + π/2) = 5π/2 > 15/2 > 7
funkcja jest ciągła, więc na tym przydziale przyjmuje w jakimś punkcie wartość 0,
na dodatek na rozważanym przedziale jest rosnąca, więc istnieje tylko jeden
punkt, dla którego mamy zero.
21 lis 17:14
Yes:
Czyli tak jak napisała ite twierdzenie Darboux
21 lis 17:17
. :
Monotoniczność + tw. Darboux.
21 lis 17:21
Yes:
Ja to polecenie rozumiem tak
Mam pokazac ze istenieja rozwiązania .Z tym ze nie muszę (choć moge ile ich jest) ani tez nie
podawac tych
rozwiązań . Istnieje choćby jedno to sa rozwiązania
21 lis 17:21
. :
Jedno gwarantuje nam rozwiązania, drugie że będzie tylko jedno rozwiązanie.
21 lis 17:22
jc: Raczej nie. Twierdzenie Darboux, mówi o przyjmowaniu wartości pośrednie przez pochodną
funkcji rówżniczkowalnej (pochodna nie musi być ciągła!). Tu stosujemy twierdzenie Bolzano,
które mówi, że funkcja ciągła przyjmuje wartości pośrednie.
21 lis 17:22
Yes:
Oczywiście
21 lis 17:22
. :
JEDNOZNACZNE ROZWIAZANIE oznacza że jest to jedno rozwiązanie,
21 lis 17:23
Yes:
jc
Nie wiem czy juz Pan profesor czy jeszcze Pan doktor Góniak na swoich wykladach inetrnetowych
mówił ze to twierdzenie Darboux jest tez nazywane Twierdzeniem Bolzano
21 lis 17:26
ABC:
mnie uczyli o własności Darboux , że każda funkcja ciągła ma własność Darboux (ale nie tylko
funkcje ciągłe ją mają)
21 lis 17:39