indukcja
.: Czy w dowodzie indukcyjnym można wyjść przekształcając tezę i dojść do czegoś, co udowodniliśmy
wcześniej?
21 lis 14:25
jc: Zawsze możemy się zastanawiać, co by nam wystarczyło, aby wykazać tezę.
Możemy też wypowiadać tezę w sposób równoważny.
Przykład.
a2 + b2 ≥ 2ab
Równoważna nierówność: (a−b)2 ≥ 0.
W zapisie dowodu wolę jedna zdanie:
Ponieważ (a−b)2 ≥ 0, więc a2 + b2 ≥ 2ab.
A jak jest w trudniejszych i dłuższych dowodach? Różnie. Wystarczy pamiętać,
że autor dowodu mógł długo rozmyślać na dowodem i już dawno zapomniał,
skąd pomysł na taką, a nie inną drogę.
21 lis 14:50
.: rozumiem czyli mając tezę: an+2 < an+1 mogę zapisać ją jako
an+1 /(an+1 + 1) <a n+1 i dalej przekształcać do an+1 > 0 ?
21 lis 16:10
.: nie piszę całego polecenia bo nie jest to koneczne, a n+2 zapisałem ze wzoru rekurencyjnego
21 lis 16:11
.: w sumie odpowiedziałeś już, dziękuję
21 lis 16:11
jc: Jaki jest związek tezy z tym, co napisałeś w drugiej linii?
Lepiej pokaż zadanie.
21 lis 16:23
.: podstawiłem po prostu wzór ciągu
a1 = ...
an+1 = an /(an + 1)
21 lis 17:59
.: nie no powinno być git
21 lis 17:59
.: a wcześniej wykazałem że an, a+1 > 0
21 lis 18:00
jc: czyli po kolei, an>0, zatem an+1=an/(an + 1) < an
i an+1=an/(an + 1) > 0.
21 lis 20:15
.: no i przekształcając teze to właśnie dostaję
21 lis 22:23
.: zatem można chyba w ten sposób to wykazać ewentualnie od końca i nie mówić o indukcji, zacząć
od an > 0
21 lis 22:23
jc: Wydaje się, że masz wzór rekurencyjny ciągu. Wiesz, że a1 > 0
i an+1 = an/(1+an). Masz zapewne pokazać, że ciąg jest malejąc i ograniczony..
Faktycznie, a1>0 i jeśli an > 0 to an+1 = an/(1+an)>0.
Wiemy już, że an > 0 i dlatego an+1 = an/(1+an) < an, co oznacza, że ciąg jest
malejący,
Możesz nie używać słowa indukcja, ale i tak będzie to dowód indukcyjny,
Poza tym nie widzę, gdzie tu przekształcasz tezę. Wszystko jest po kolei.
21 lis 22:41