Całka
Studencik: Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu następujących całek:
a) ∫x2exsinxdx
b) ∫x*ln(x+√1+x2√1+x2dx
21 lis 10:12
Studencik: w liczniku w b) jest x*ln(x+√1+x2), a w mianowniku √1+x2
21 lis 10:14
jc:
(b) = ∫ (√1+x2) ' ln (x+ √1+x2) dx = √1+x2 * ln (x+ √1+x2) − ∫ 1 dx =
√1+x2 * ln (x+ √1+x2) − x
21 lis 10:26
jc: oj, niechcący skasowałem (a)
| | 1 | |
∫ ex sin x dx = |
| ex (sin x − cos x) |
| | 2 | |
∫ e
x cos x dx = podobnie
a dalej dwa razy przez części
możesz też wykorzystać liczby zespolone i od razu policzyć 2 całki
i ∫ x
2 e
x sin x dx + ∫x
2 e
x cos x dx = ∫x
2 e
(1+i) x dx
(też 2 razy przez części, tak chyba jest nawet prościej)
21 lis 10:42
Studencik: Teraz już to widzę i rozumiem, dzięki bardzo!
22 lis 15:36