Pole trójkąta
Amelka: Narysuj trójkąt równoboczny o boku 12 cm, a następnie skonstruuj koło, którego średnicą jest
bok tego trójkąta. Oblicz pole części wspólnej obu figur.
Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu.
21 lis 10:08
ite:

Pole części wspólnej trójkąta i koła oblicz jako sumę pól dwóch trójkątów i wycinka koła.
21 lis 10:37
Yes:

Chcemy wykazac ze trójkat ADO jest trójkątem równobocznym
Czyli |AD|=6 lub ∡AD0=60
o
21 lis 18:38
Yes:
Już wymyśliłem .
Chciałem skorzystac o dwóch prostych równoległych przeciętych sieczną
Ale po namyśle tak. Naprzeciwko równych boków w trójkącie leża równe kąty
Więc trójkąt jest równoboczny .
21 lis 19:12
ite:
|AO|=|DO|=6 // promienie okręgu
↘
ΔADO jest trójkątem równoramiennym
↘
stąd wiemy, że kąty przy jego podstawie mają równe miary
↘
czyli |∡OAD|=|∡ADO|=60o // ∡OAD jest kątem trójkąta równobocznego
↘
|∡AOD|=180o−120o=60o
21 lis 20:57
Yes:
Dziękuje ite
21 lis 21:03
Amelka: Dziękuję bardzo, nie wpadłam na to wcześniej
22 lis 23:06