Metody rachunku różniczkowego - równość i wykazanie tożsamości
matma: 1. Metodami rachunku różniczkowego rozstrzygnąć czy prawdziwa jest równość.
arcsin𝑥 = arctg (𝑥/
√1 − x2)
2.Wykazać tożsamość korzystając z metod rachunku różniczkowego
sin2𝑥 + cos2𝑥 = 1
Nie proszę o rozwiązania, ale czy mogłabym dostać podpowiedź w postaci kroków jakie trzeba
podjąć w tych zadaniach? Albo czy przy tych zadaniach jest stosowane jakieś konkretne
twierdzenie?
20 lis 21:53
jc: może autor zadania myślał o porównaniu pochodnych?
(1) Wydaje się jednak, że łatwej podstawić x= sin t, t ∊ (−π/2, π/2).
Wtedy po po obu stronach zobaczymy t.
20 lis 21:59
ABC:
szablon, Grabowski "Cwiczenia z analizy matematycznej dla nauczycieli" czy jakoś tak

oblicz
pochodną odpowiednich funkcji , jeśli wyjdzie 0 to funkcja jest stała
przykładowo w drugim określasz f(x)=sin
2x+cos
2x
f'(x)=2sinx cosx+ 2cosx (−sinx) =0
20 lis 21:59
matma: Dziękuję
20 lis 22:24